Op 20 februari heeft de Eerste Kamer ingestemd met de WIBON, de Wet Informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netwerken. Het wetsvoorstel is in de Eerste Kamer als ‘hamerstuk’ afgedaan. De Senaat heeft hier inhoudelijk nog niet over gesproken.
Gedoogplicht ongebruikte kabels en leidingen
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft naar aanleiding van vragen uit de Senaat een wijziging aangebracht in het wetsvoorstel. Er wordt een stuk toegevoegd dat gaat over ongebruikte kabels en leidingen die voor 2007 zijn aangelegd en (nog) niet geschikt zijn voor breedband. Het gaat hier vooral om lege mantelbuizen. Hiervoor geldt nu een zogenaamde gedoogplicht. Beheerders moeten de gemeente en eventueel andere overheden melden welke netwerken hij heeft die onder de gedoogplicht zouden vallen. Daarmee krijgen overheden meer zicht op ongebruikte kabels en leidingen in de grond. Een grondeigenaar moet de infrastructuur gedogen, maar kan ook de beheerder verzoeken om kabels op te ruimen.
Van WION naar WIBON
De WION is in eerste instantie bedacht om graafschades te voorkomen. Het ‘bovengrondse’ netwerk komt er nu bij. Met de komst van de WIBON zijn netbeheerders in Europa verplicht ook gegevens over bovengrondse infrastructuren zoals transformatorhuisjes of 4G-masten beschikbaar te stellen. Vanwege de uitvoering van de Europese Richtlijn voor de aanleg van breedband. De Nederlandse breedbandnetwerken zijn al behoorlijk in orde. En met de WION heeft de regering al goede een basis gelegd voor de WIBON. De gedoogplicht voor ongebruikte kabels heeft de invoering van de richtlijn echter flink bemoeilijkt.
De Europese Commissie heeft Nederland voor het Europees Hof gedaagd, met als doel dat de richtlijn wordt omgezet in wetgeving. Deze procedure zal niet worden doorgezet.
> Meer informatie op de website van de Eerste Kamer
Bron: telecompaper