Iedereen werkzaam in de graafsector kent de WION wel. En waarschijnlijk is ook bekend dat de WION aangepast gaat worden. Doekele Rienks schreef hier al over in zijn blog. Maar wat minder bekend is, is de nieuwe wet die op de deur klopt: de WIBON (Wet Informatie uitwisseling Boven en Ondergrondse Netten). Hee, zult u zeggen, dat lijkt veel op de WION! Maar één letter verschil. Dat klopt. Maar met die ene letter komt er wel een flinke hoeveelheid bovengrondse informatie bij. U kunt hierbij denken aan kasten, masten en technische ruimtes.
U vraagt zich waarschijnlijk af waarom er nieuwe wetgeving noodzakelijk is, als de WION wetgeving binnenkort al aangepast wordt. Om dat goed toe te lichten moeten we even terug in de tijd. In 2014 is er vanuit het Europese Parlement een voorstel ingediend om de kosten te verlagen voor de aanleg van elektronische communicatienetwerken met hoge snelheid. Het betreft richtlijn 2014/61/EU, ook wel bekend als ‘richtlijn breedband’. De ‘richtlijn breedband’ moet er uiteindelijk voor zorgen dat Europeanen in 2020 toegang kunnen krijgen tot sneller internet (30 Mbps of meer), een van de doelstellingen uit de Digitale Agenda. Om deze richtlijn te implementeren is er voor gekozen om enerzijds de WION wetgeving uit te breiden en is het anderzijds noodzakelijk om een stuk bovengrondse informatie aan te leveren.
Om de ‘richtlijn breedband’ te kunnen realiseren wordt er beoogd een impuls te geven om bestaande fysieke infrastructuur, zoals de infrastructuur van andere nutsbedrijven, te gebruiken voor de aanleg van openbare elektronische communicatienetwerken. Daarnaast heeft de richtlijn tot doel de kosten van de aanleg van netwerken met hoge snelheid (ook breedbandnetwerken genoemd) te verlagen door te bevorderen dat de daarvoor benodigde civiele werken worden gecombineerd met andere civiele werken.
Oké, dat is duidelijk. Fysieke infrastructuur gaan medegebruiken en coördinatie bij de graafwerkzaamheden. Volgens mij zijn dit zaken die we al heel lang proberen voor elkaar te krijgen. Op regionaal niveau zijn er al enkele initiatieven die redelijk tot goed slagen, maar landelijk is een ander verhaal. Hoe dit alles moet gaan werken is nog niet helder. Wel staat vast dat de informatie-uitwisseling die het Kadaster voor de WION gebruikt ook hiervoor wordt ingezet.
Net als bij KLIC-Online, is er bij het in werking treden van de WIBON vanuit het Kadaster een portaal voor graaf- of oriëntatiemeldingen en meldingen over medegebruik of coördinatie.
Kortom er zijn nog flink wat onduidelijkheden over de WIBON. Ook omdat deze wet net zoals de WION nog ter consultatie lag. Tot 31 augustus 2016 kon worden gereageerd op de consultatie.
Wij houden u in ieder geval op de hoogte over de voortgang van deze wet en de eventuele gevolgen voor u. Mocht u van gedachten willen wisselen over de WIBON, neem dan contact met ons op. Mail dan naar support@geodanvandenberg.nl of bel met tel:+31857733656.
Patrick Straver, projectleider
Bronvermelding: Memorie van Toelichting 1 juli 2015